Tip jak se zbavit dluhů

Zbavte se nejdříve špatných dluhů. To jsou takové, jejichž úroková sazba je vyšší než výnosová míra, za kterou jste schopni své peníze investovat. Jde např. o akciové fondy (jedna z nejrizikovějších forem investic), které vydělávají v průměru 9 % za rok. To znamená, že úvěr s úrokem vyšším než 8 až 10 % je špatným dluhem. Měsíčně tak můžete přijít i o 1 500 Kč, které byste mohli investovat na splnění svých vlastních cílů.

Není rozumné brát si úvěr s úrokovou sazbou vyšší než 10 % jen proto, že vám k němu banka nabízí různé výhody (např. jednu splátku zdarma, snížený úrok jen pro vás apod.) a přitom mít vlastní dostatečnou hotovost, která vám někde zahálí. Pokud tomu tak je, využijte tyto peníze a drahou půjčku co nejdříve splaťte. Příště zvažte, zda si všechny ty „nezbytné věci“ potřebujete koupit. Pokud uvažujete o využití spotřebitelské půjčky nebo jiného špatného dluhu odpovězte si na následující otázky.

  1. Mám někde peníze na nákup dané věci a úvěr tak vlastně nepotřebuji?
  2. Jaká je úroková sazba úvěru?
  3. Potřebuji danou věc opravdu koupit? Není zbytečná a drahá?

Zajímavosti o exekuci

Co byste ještě měli vědět o exekuci

  • Pokud vás exekutor nezastihne doma, přivolá si na pomoc zámečníka, který ale musí mít živnostenskou koncesi k vykonávání zámečnického řemesla. Zámečník je povinen předložit exekutorovi koncesi, a k otevírání přistupovat tak, aby způsobil minimální škodu.
  • Exekutor se o spoření dlužníka dozví nahlédnutím do jeho databáze nebo se dotáže konkrétní stavební spořitelny. Na tuto informaci má exekutor ze zákona nárok. Není možné, aby dlužník spoření utajil. Evidenci uzavřených smluv o stavebním spoření vede ministerstvo financí.
  • Po doručení exekučního příkazu stavební spořitelna zablokuje účet klienta až do výše vymáhané pohledávky. Stavební spořitelny klienta automaticky o zablokování účtu neinformují, ale informuje je exekutor.
  • Jakmile stavební spořitelna dostane vyrozumění o právní moci, vyplatí exekutorům peníze z klientova účtu. Pokud na něm není dostatek peněz k úhradě dluhu, je účet sledován šest měsíců. Další vklady jsou pak zaslány na účet exekutora. V případě, že vklady nejsou na účet připsány, je exekuce po uplynutí šesti měsíců ukončena.
  • Policie již k exekucím vyjíždí pouze na zavolání, když se situace zdramatizuje.
  • V případě mobiliární exekuce (exekuce movitých věcí) je možné proti zařazení věcí do exekučního soupisu činit námitky bezprostředně při provádění soupisu, přičemž exekutor je povinen tyto námitky do protokolu o soupisu zaznamenat. Námitky o obsahu soupisu může činit jak povinný, tak osoba oprávněná.

 

Mapa a registr dlužníků

Jestliže si nejste jisti svým obchodních partnerem, někdo vám snad dluží nebo se bojíte svých vlastních závazků, obraťte se na online registr dlužníků (uhrazeno.cz). Ten, jako jediný v ČR automaticky vloží dlužníka zdarma do veřejné databáze dlužníků do té doby, dokud dluh neuhradí. K databázi má přístup i dlužník a online může svou pohledávku uhradit.

Registr dlužníků je upraven tak, abyste podle zadaných kritérií našli dlužnou osobu, kterou hledáte.

Na těchto stránkách můžete také využít služby vymáhání pohledávek, se kterým má společnost velkou úspěšnost. V současné době portál uhrazeno.cz využívá 54 941 registrovaných členů k vymáhání 87 386 pohledávek.